4.3 Relació entre les diferents estructures de poder


Resulta evident i lògic que hi hagi col·laboracions intenses entre diferents estructures de poder. La col·laboració permet mantenir diferenciades diferents funcions encaminades a finalitats últimes similars i responsabilitats, així com enfortir-se mútuament. És freqüent que uns mateixos individus o entitats participin en més d’una d’aquestes estructures. També es donen casos de conflicte d’interessos i de lluites entre elles.

Els diferents sectors de poder solen estar fortament relacionats, tan personalment com estructuralment, per tal de mantenir i enfortit el seu poder propi, i també per facilitar el seu exercici.
Pel·lícules com Il Divo i casos com el del Millet-Palau de la Música, entre altres, faciliten la comprensió d’aquests entramats.


L’índex dels articles d’aquest apartat és extens:

Temes relacionats: 3.1.1 Religions; 5.2.2 Separació Estat i poder religiós; 8.1 Les institucions religioses

Connexions privades entre poderosos
El darrer gran escàndol italià té connotacions de certa idiosincràsia (...). És el gust per viure bé, d’assaborir la 'bellezza', i la importància essencial de les bones connexions privades per moure’s en el caos romà. Els poderosos de la capital –polítics, periodistes famosos, caps d'institucions- bescanvien favors i utilitzen els seus contactes per obtenir bones vivendes, de lloguer o de propietat. (...) molts dels beneficiats en els darrers anys –circula una llista de quasi 400 persones- van tenir alguna cosa a veure amb l'empresari (...), processat per corrupció en l'adjudicació d'obres públiques.
Una corrupta red para vivir bien en Roma, La Vanguardia 25-05-2010.