Relacions múltiples al voltant del petroli

Marc Reich, belga d’origen jueu, es va canviar el cognom per (...) Rich (...), possiblement el més gran traficant de petroli de la història (...). Entre les dècades de 1970 i 1990, (...) va comprar petroli a l'Iran de Jomeini i se'l va vendre al règim racista de Sud-àfrica i a Israel, països a la llista negra iraniana; va subministrar a la Cuba castrista i al règim sandinista de Nicaragua, va traficar amb metalls del Congo i va fer negocis amb els soviètics.
Rich manté que agents nord-americans van intentar segrestar-lo en repetides ocasions, ja que Suïssa, país on es va refugiar, no accedia a extraditar-lo. Però el final va ser feliç: el darrer dia del seu segon mandat, Bill Clinton, potser sense que Israel en restés aliè, li va concedir el perdó. Perquè? Rich també va gaudir d'informació privilegiada. "Agents nord-americans i del Mosad van tenir contactes regulars amb el fugitiu traficant de petroli, especialment sobre els homes clau del poder a Iran, Síria i Rússia" (...) Així doncs, Rich es va fer perdonar amb una ma i amb l'altra va arrabassar uns dos mil milions de dòlars.
Xavier Batalla, El,negocio del siglo, La Vanguardia 5-12-2009.


Els primers ministres de Turquia i de Rússia (...) van signar ahir a Ankara diversos acords de cooperació en projectes petrolers i gasístics. Turquia autoritza a Rússia construir el gasoducte South Stream que solcarà les aigües turques del Mar Negre (...).
Entre els altres acords figura el de cooperació en energia nuclear per a usos pacífics que contempla la construcció de la primera planta d’energia nuclear turca per a fins civils. (...).
Fa poc més de tres setmanes, la signatura de l’acord del gasoducte Nabucco per part de Turquia, Bulgària, Hongria i Romania reflectia ja el desig sobretot per part de Brussel·les de diversificar el subministrament i evitar la dependència rusa. Ara, amb el South Stream, arriba un clar competidor. (...).
Així mateix, Turquia adquireix l’estatus de nus de comunicacions energètiques a la regió euro-asiàtica. I la diplomàcia d’Ankara està cada cop més deslligada del seu paper d’aliat amb Washington, en paral·lel amb una conscienciació creixent dels seus interessos nacionals.
Ricardo Ginés, Rusia y Turquía pactan un gasoducto en el mar Negro, La Vanguardia 7-08-2009.

Amb l’acord d’ahir queden lluny segles d’enemistat entre dos països que van ser imperis. I és que Rússia va arribar a ser una força central –inclús centrifugadora- en el desmantellament de l’imperi otomà. Amb el desmembrament de la Unió Soviètica, les relacions van ser febles, degut en gran part a l’empenta d’Ankara al separatisme txetxè i al recolzament de Moscou a l’independentisme dels kurds.
(...) Avui, desapareguda l’antiga Unió Soviètica, Turquia ja no té fronteres amb l’hereva del seu antic país enemic i Ankara manté unes relacions diplomàtiques amb Moscou que poden ser qualificades com les millors en uns quants segles.
Las mejores relaciones en siglos, La Vanguardia 7-08-2009.