Assassinades per defensar la terra



La mort de Lesbia Yaneth Urquia, l'ambientalista hondurenya assassinada quatre mesos després de la mort de Berta Cáceres, ha tornat a centrar l'atenció sobre els perills afegits que pateixen les dones que intervenen en litigis davant projectes extractivistes. L'associació que integrava les dues militants assassinades (Copinh) ha definit el crim com un "feminicidi polític" l'objectiu del qual és "fer callar les veus de les domes que, amb coratge i valentia, defensen  els seus drets en contra del sistema patriarcal, racista i capitalista, que cada vegada més  s'acosta a la destrucció del nostre planeta".
El 2015, només a Llatinoamèrica van ser assassinades 10 dones en enfrontar-se a projectes empresarials que atemptaven contra el medi ambient i contra les condicions de vida dels pobles indígenes. Les dones són sovint víctimes d¡aquests crims polítics perquè, "d'una banda, són més vulnerables en la societat i, per un altre, fan una denúncia més gran i oposen resistència contra l'extractivisme, perquè els afecta directament. En moltes comunitats són elles les que s'encarreguen de sostenir múltiples necessitats com la recerca i utilització de recursos com l'aigua. Són més conscients de la importància de mantenir  aquests recursos que garanteixen el nivell de vida que la comunitat ha aconseguit, en part, gràcies a elles.
Hi pot haver una menor intenció en investigar crims contra les dones en alguns països, perquè elles sovint són considerades de segona classe. Això suposa una probabilitat més gran que els autors surtin impunes. A més, envia el missatge que els mes vulnerables poden ser silenciats, i per tant descoratja el futur activisme de les dones.
Marta Montojo, Assassinades per defensar la Terra, La Vanguardia 17-07-2016