L’embolic de Repsol


La distància entre Brufau i Del Rivero és evident des de la maror per les exigències del constructor per augmentar el dividend i els fallits intents d'incorporar a Gazprom i Lukoil l'accionariat.
(...) Del Rivero tenia traçada la seva ofensiva al cap des que sabia que es suprimiria el límit del 10% dels drets de vot com a conseqüència de la reforma legal que entrava en vigor al juliol.
(...) Brufau sap que té prop d'un 30% del capital en contra. I que fins i tot Inbursa, el grup de Carlos Slim en el qual participa La Caixa, finança a Pemex en l'operació.
(...) L'equip de Repsol creu que és una acció concertada que estaria vexant la normativa d'opes, ja que en el fons persegueix aconseguir el control de la companyia evitant llançar una oferta pública pel 100% del capital.
(...) Sacyr ha refinançar 4.908.000 amb 25 bancs encapçalats per Citibank, Santander i Crédit Agricole i Pemex arrossega un endeutament de 36.000 milions (...)
El crèdit a Sacyr l’encapçalen Santander, City i Crèdit Agricole. Aquest banc assessora i finança a Pemex.
Miguel Ángel Noceda, La supresión del límite de voto en Repsol desató la ofensiva de Sacyr, El País 4-09-2011.


Queden coses per aclarir en aquest conflicte, que enfronta dos dels tres principals accionistes de la petroliera amb el seu president, Antonio Brufau, i el tercer, La Caixa (12,5%), com convidat de luxe. Aquesta entitat, amb aquells dos, forma part del nucli dur d'accionistes de la companyia.
Precisament, mentre continuen les baralles -amb protagonistes colaterals com l'expresident Felipe González, que va entrar a sac en l'assumpte sense reparar en la seva condició de conseller de Gas Natural, i el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que el va convidar a callar -els tres socis estudien si celebrar una reunió (...).
(...) El paper de La Caixa, que en teoria perd poder amb el pacte, pot ser determinant en assumptes com consensuar el nomenament d'un possible conseller delegat a Repsol, cosa que consideren indispensable Sacyr i Pemex i alguns fons d'inversió, o la postura que adopti si apareix un cavaller blanc per ajudar a Brufau a fer front a l'operació. (...)
Als responsables de La Caixa no els va caure gens bé que Sacyr i Pemex els tinguessin in albis, però tampoc que Brufau, exdirector general de l'entitat al qual aquesta va col·locar al capdavant de la petroliera després de l'arribada del PSOE al Govern el 2004, no els tingués del tot puntualment informats de la remor que li havia arribat sobre el pacte ni del viatge urgent que va fer a Mèxic per torpedinar l'operació a l'agost.
Sobre això, algunes fonts mexicanes sostenen que Brufau va oferir a Pemex que busqués un pacte amb La Caixa en lloc de Sacyr.
Miguel Ángel Noceda, En busca del tiempo perdido, El País 11-09-2011.