Neo-colonialització, o el totxo de Madrid es vol apoderar de les energètiques perifèriques


Primer assalt
Avui (...) tindrà lloc en la comissió d'Economia i Hisenda del Congrés dels Diputats una de les votacions més importants de la legislatura. (...) es votarà una nova anatomia del poder econòmic d'Espanya.
L'assumpte no és fàcil de resumir perquè ve molt codificat i s'ha tramés amb força sigil·li. Estem parlant de 'La Enmienda'. Piatosament batejada com "la norma antiblindatges" (sorprenent és la capacitat del lelnguatge per dissimular la substància real de les coses), l'esmena urgent del PSOE –del palau de la Moncloa, per ser més exactes- a la insulsa llei d'Auditories, trastocarà la relació de forces en algunes de les principals empreses del país. En poques paraules: es pretén reformar el marge de maniobra de les grans constructores (...) per a que puguin prendre el control de les empreses energètiques de les que són accionistes, o (...) decidir la venda d'actius par així poder pal·liar la delicada situació financera de les constructores. (...)
L’eliminació dels blindatges que redueixen el pes polític dels accionistes en minoria permetria a l'ACS de Florentino Pérez llançar-se a la conquesta d'Iberdrola, o forçar, per exemple, la venda de la filial Scottish Power vencent la numantina resistència del (...) president de la companyia, la fogosa oposició de la BBK [caixa d'estalvis de Bilbao i Biscaia] i les barricades del PNB, tutor de la caixa d'estalvis i valedor de la principal companyia energètica del Nord. Amb el blindatge aixecat de Repsol [seu a Madrid, però amb aliança estratègica amb Gas Natural S.A.], Luis del Rivero guanya la partida a Antoni Brufau i podria forçar la venda de drets d’extracció a Brasil (...), per reforçar a Sacyr. (...)
La crua veritat del 'sistema España', la veritat de l'Espanya apalancada, es sotmet avui a votació, sense gaires focus, en comissió (dotada a l’efecte de potestat legislativa) (...). Política. Pura política. Política 'por todo lo alto'. (...)
Enric Juliana, La Enmienda, La Vanguardia 24-03-2010.

Taules
La Enmienda va ser aplaçada mitjançant un hàbil moviment de Convergència i Unió (...).
La Enmienda (a la llei d'Auditories) és la iniciativa socialista que pretén anular els blindatges estatutaris que minoren els drets polítics dels accionistes sense majoria en les societats anònimes. (...). Es pretenia una aprovació ràpida i sense soroll, sobretot sense soroll. (...) La previsió era eprovar-la de manera definitiva el 4 de març en la comissió d'Economia i Hisenda del Congrés, dotada de poders legislatiu a l'efecte. Però les coses es van complicar.
Es van complicar perquè és d'ingenus pensar que una normativa que modifica l'anatomia del poder econòmic a Espanya pot passar políticament desapercebuda (...). La Enmienda és una acció legislativa orientada, principalment, a reforçar el poder de les constructores ACS (...) i Sacyr (...) a l'accionariat d'Iberdrola (...) i Repsol (...), per millorar les seves expectatives econòmiques en un moment de seriosa dificultat i de risc per a desenes de milers de llocs de treball.
(...) El PNB, furiós, s'oposa frontalment (els bascs veuen perillar Iberdrola, la joia de Bilbao) (...).
Enric Juliana, La Enmienda (II), La Vanguardia 25-03-2010.

La votació de l'esmena que elimina el blindatge de les grans empreses ha quedat ajornada. El grup socialista va decidir demorar el debat per segona vegada davant la manca de consens polític, tot i l’afany del president de Govern (...) en aprovar-la.
(...) [el portaveu del PNB] va criticar l'esmena socialista perquè "posa en risc determinades empreses com Iberdrola". Va afegir que "dóna facilitats a que taurons entrin a les empreses, les trossegin i desmantellin afectant a l'aparell productiu".
(...) Aquestes restriccions s'inclouen en els estatuts de més d'una dotzena d'empreses cotitzades, entre elles Iberdrola, Repsol, Telefònica, Banco Popular i Prisa. No obstant, la seva importància radica en que la seva aprovació influeix directament en les batalles de les constructores per controlar les energètiques i en concret en  l'enfrontament d'ACS amb Iberdrola, la junta de la qual es celebra aquest divendres a Bilbao.
Mar Díaz-Varela, El Congreso aplaza la enmienda antiblindaje ante la falta de consenso, La Vanguardia 25-03-2010.

Aclariments
Aquesta proposta del PSOE obra la porta a que ACS y Sacyr guanyin pes en les decisions de les juntes de (...) Iberdrola y Repsol (...).
(...) ACS votaria en la junta d'Iberdrola pel seu 12% de capital y Repsol pel 20%. Ara, ambdues companyies tenen limitat el vot en l’assemblea al 10%.
Conchi Lafraya, Sacyr se sube al tiovivo bursátil, La Vanguardia 28-03-2010.