Guerrillers, terroristes




Terrorisme indiscriminat
La sortida estratègica en la confrontació asimètrica (exèrcits contra xarxes d'acció) és el terrorisme indiscriminat, atomitzat, individualitzat, gairebé impossible de prevenir.
Manuel Castells, Retorn a Ventotene, La Vanguardia 27-08-2016



Colombia
Una escola de disseny d'una zona benestant de Bogotà simbolitza –com elles– la pau d’un país que encara la fi d’un conflicte de cinc dècades. No parlen gaire del seu passat, però saben que entre elles hi ha de tot: víctimes i desmobilitzades dels grups armats. Elles s’anomenen 'supervivents'.
“Tenim molt clar quin és el rol de cadascuna. Al principi ens vam explicar d’on veníem, però ara ja som una gran família. Hem fet una teràpia per superar l’imaginari i el dolor i ens ha ajudat a perdonar”, explica Rosa Zambrano, de 45 anys, amb els ulls a l’agulla i la naturalitat de qui ha entès que la guerra no té herois. “Després de conèixer el victimari comprens que tots som víctimes i llavors deixes de buscar culpables”.
La Rosa és d’un poble del sud de Colòmbia, però fa 14 anys que viu a la capital. A ells els va arribar l’hora de marxar quan els paramilitars van arrabassar la zona de les FARC i van acusar els veïns de col·laborar amb la guerrilla. “Més que un aprenentatge és una forma d’integració i de conèixer-nos l’una a l’altra”. Les dissenyadores mentores del projecte Mestres Costureres treballen amb actors del conflicte armat, indígenes i artesans a les instal·lacions de la universitat.
“No és una opció. És una necessitat del país i és molt important que nosaltres, els dissenyadors que tenim renom, mostrem que treballar junts és possible”. Amb la firma imminent d’un acord definitiu de pau entre el govern i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), que negocien a l’Havana des de fa quatre anys, el país haurà d’integrar milers de persones que viuen amb el fusell penjat des de l’adolescència. “Hem promogut el projecte de manera cautelosa perquè s’ha d’anar a poc a poc, però és important fer-ho des de la universitat”. La pau és un procés i no podem pretendre que ja està fet”.
Quan no és a classe, l’Araceli treballa al taller de Ederlidia Garizao, pionera en reintegració des que va sortir de les Autodefenses Unides de Colòmbia (AUC), paramilitars, fa més o menys una dècada i que fins l’any passat no va acabar el procés de reintegració a través d’un organisme del govern que actualment té més de 26.000 casos en marxa. En els pròxims mesos, quan les FARC deixin les armes, milers de guerrillers hauran de fer el procés de passar a la vida civil. Primer investiguen el passat dels excombatents, que després entren en una fase de socialització que inclou des de suport psicològic fins a aprenentatge d’un ofici.
Els joves s’han d’involucrar perquè la pau no es pot deixar només en mans del govern i de les FARC. “Si ho fem entre tots, segurament aconseguirem el que busquem: una pau sostenible”.
Júlia Vidal, Colòmbia teixeix la integració dels guerrillers de les FARC, Ara 7-08-2016



Uruguai-Tupamaros: Un guerriller no perd mai el seu caràcter
Eleuterio Fernández va morir divendres a l'Hospital Militar de Montevideo sent ministre de Defensa de l'Uruguai, càrrec que ocupava des del 2011.
Va sobreviure a les condicions infrahumanes que li va imposar la dictadura com un dels dirigents guerrillers empresonats literalment en forats i cel·les de càstig durant tota la dictadura (1973-1985) sota amenaça de s er executats si els Tupamaros atemptaven.
Un altre dels 'ostatges' va ser l'expresident José 'Pepe' Mujica, que es va emocionar en recordar el seu amic en el seu programa de ràdio. "Em quedo una mica sol, amb el teu record, amb les interminables tertúlies per arreglar el món.
El Ñato [sobrenom d'Eleuterio Fernández] era empleat bancari quan, inspirat per la revolució cubana, va participar en algunes accions armades abans de la constitució formal, el 1965, del Movimiento de Liberación Nacional-Tupamaros (MLN_T).
Detingut per primera vegada el 1969, dos anys més tard va participar en la mítica fuga del penal de Montevideo de Punta Carretas, d'on es van escapar 111 presos. Va tornar a ser capturat el 1972 i va romandre com a 'ostatge' fins al final de la dictadura el 1985.
Després va ser un líder clau per al salt a la lluita política del MLN, que es va coalitzar amb altres grups en el Movimiento de Participación Popular (MPP) i el 1989 es va incorporar a l'esquerrà Frente Amplio. Finalment va arribar al govern el 2005.
Va experimentar un gir considerable cap a la moderació que es va materialitzar el 2007 amb el seu allunyament del MLN i el MPP. Va continuar a la cambra Alta amb la seva pròpia formació oficialista, fins que el 2011 es va enfrontar a la majoria dels seus companys quan es va oposar a modificar la llei de Caducitat [que el 1986 va amnistiar els militars de la dictadura] per permetre més enjudiciaments als repressors.
No va trencar la disciplina de grup i va votar a favor, però tot seguit va renunciar a l'escó. Dos mesos després el president Mujica el va nomenar ministre de Defensa.
S'havia convertit en els últims anys en un dels personatges més detestats per l'esquerra radical uruguaiana i els militants de les causes pels drets humans. La seva última pirueta va ser saltar el taulell i gestar una estranya simbiosi amb els militars, els seus enemics d'altres temps.
Robert Mur, El tupamaro que va acabar estimant els militars, La Vanguardia 7-08-2016