Inici del canvi on la justícia encara és a mans dels homes



Als 12 anys em van casar amb un home més gran que la meva mare. A Mauritània avui el matrimoni precoç està prohibit, però es continua practicant.
La violència contra la dona és habitual. El matrimoni amb nenes, fins i tot als 8 anys, és perquè el marit la modeli com vulgui a garrotades. Tenim un proverbi: "La dona a qui més s'ha maltractat és la que més estima el seu marit". Les nenes creixen amb violència i quan es casen, aguanten i callen.
Estic envoltada de dones intel·ligents, diplomades, que cada dia el seu marit els pega, i elles no el deixen perquè és vergonyós, perquè no podran tornar a casar-se, o per no deixar els fills.
La lluita per canviar les coses és llarga i dura perquè les dones no volen denunciar perquè això  vol dir quedar-se sola, al carrer. A poc a poc la societat civil ens anem organitzant per ajudar-les, però al camp és terrible.
Les violacions i assassinats de dones van en augment, però avui les famílies a la ciutat donen suport a les seves filles que comencen a atrevir-se a denunciar-ho. És l'àmbit institucional el que no funciona, perquè els que s'ocupen de la justícia són els homes.
Mai s'han de tancar els ulls davant la misèria dels altres, i sempre s'ha d'escoltar encara que no es pugui canviar la situació, perquè moltes dones, quan no són escoltades ni compreses, decideixen posar fi a la seva vida. La mentalitat de les dones també ha de canviar.
Ima Sanchís, entrevista a Fatima Mbaye, "Es casen amb nenes per modelar-les a garrotades", La Vanguardia 2-07-2016.