Pactes militars secrets


Japó-Estats Units
El Govern japonès va reconèixer ahir, per primera vegada, que el seu país va mantenir pactes secrets militars amb Estats Units durant la guerra freda. Aquest acords, durant dècades van ser negats pels successius executius (...)
Segons un estudi encomanat pel Govern a un grup d’experts, Japó i Estats Units van signar quatre pactes en plena guerra freda. El primer data dels anys seixanta. Per aquest text, Tokio autoritzava a vaixells i avions d’EUA, dotats d’armes nuclears, a fer escala en territori nipó. Aquesta decisió “viola la política de Japó de prohibir les armes nuclears en el seu sòl” (...).
El segon pacte, potser el més compromès, és el subscrit el 1969 entre el primer ministre Eisaku Sato i el president nord-americà Richard Nixon. Sato va autoritzar l’emmagatzemament d’armament nuclear a Okinawa, inclús després de la restitució a Japó el 1972 d’aquesta illa (...).
Els altres dos acords es refereixen al permís d’emprar territori nipó en cas d’un conflicte bèl·lic en la península coreana (...).
Al revelar aquests pactes, Hatoyama compleix amb la seva promesa electoral de fer més transparent la gestió del govern (...).
Isidre Ambrós, Japón reconoce sus pactos nucleares secretos con EE.UU. en la guerra fría, la vanguardia 10-03-2010.