4.6.4 Impactes socioambientals



Eliminació de dones activistes ambientals a Llatinoamèrica
La mort de Lesbia Yaneth Urquía, l’ambientalista hondurenya assassinada quatre mesos després de la mort de Berta Cáceres, ha tornat a centrar l’atenció sobre els perills afegits que pateixen les dones que intervenen en litigis davant projectes extractivistes. L’associació que integrava les dues militants assassinades (Copinh) ha definit el crim com un “feminicidi polític” l’objectiu del qual és “fer callar les veus de les dones que, amb coratge i valentia, defensen els seus drets en contra del sistema patriarcal, racista i capitalista, que cada vegada més s’acosta a la destrucció del nostre planeta”.
El 2015, només a Llatinoamèrica van ser assassinades 10 dones en enfrontar-se a projectes empresarials que atemptaven contra el medi ambient i contra les condicions de vida dels pobles indígenes, segons Global Witness. Les dones són sovint víctimes d’aquests crims polítics perquè, “d’una banda, són més vulnerables en la societat i, per un altre, fan una denúncia contra l’extractivisme, perquè els afecta directament. “En moltes d’aquestes comunitats són elles les que s’encarreguen de sostenir múltiples necessitats com les relacionades amb la cerca i utilització de recursos som l’aigua. Per tant, són més conscients de la importància de mantenir aquests recursos que garanteixin el nivell de vida que la comunitat ha aconseguit, en part, gràcies a elles”.
“Hi pot haver una menor intenció en investigar crims contra les dones en alguns països, perquè elles sovint són considerades ciutadanes de segona classe. Això suposa una probabilitat més gran que els autors surin impunes després de l’assassinat i que els crims polítics no es resolguin. A més, envia el missatge que els més vulnerables en la societat poden ser silenciats, i per tant descoratja el futur activisme de les dones”.
Marta Montojo, Assassinades per defensar la Terra, La Vanguardia 17-07-2016.