Introducció al tema del poder*


Comparteixo amb el meu amic, el catedràtic i assagista Adolf Tobeña, una idea més aviat amarga i poc esperançadora sobre la naturalesa del poder. Idea negativa que afecta tant als requisits per assolir-lo com als modes d'exercir-lo. El professor Tobeña fonamenta la mala imatge en un singular encreuament de coneixements científics, els qual van des de la neurobiologia, la seva especialitat, a l'etologia i la psicologia social, amb les millors aportacions provinents de els humanitats.(...) A qui l’interessi conèixer les rebotigues hormonals i neuroquímiques del poder, i abocar-se als diferents circuits que el connecten amb el sexe, els recomano el seu darrer llibre, 'Cerebro y poder', en el qual es dóna notícia de les habilitats i impulsos que condueixen als individus a llepar-se els llavis en l'ús i gaudi del poder.
(...) explica que algunes d'aquestes habilitats més sobresortints són la capacitat per conèixer les intencions alienes, la seva manipulació i el càlcul de les conseqüències que poden comportar les diferents reaccions per part dels actors implicats a cada envit. Alguns dels requisits que en el llibre no es documenten (...) es refereixen a qüestions com el malvat, o si ho prefereixen despietat, que està obligat a ser un polític, o a la seva especial aptitud per enganyar o trair sense que es noti. (...)
Seria improcedent i injust considerar als polítics com monstres d'una naturalesa diferent a la del comú dels mortals. (...) no hi ha ésser humà (...) que no senti impulsos de sotmetre i manipular al proïsme, amb mètodes més o menys subtils o evidents segons els casos, com ho veiem en les relacions laborals i familiars.(...)
(...) és possible emprar a fi de bé aquestes horribles eines amb les quals la naturalesa ha dotat als éssers humans per a que lluitin entre ells per al poder. El que no sembla en canvi possible (...) és que renunciem tots a emprar-les pel domini sobre els altres. Tampoc és possible substituir aquestes eines per unes altres.
Xavier Bru de Sala, La naturaleza del poder, La Vanguardia 28-3-2008.