Només tenen entrada els del club



La porta d'accés a empreses prestigioses, que ofereixen estatus social als seus integrants -i sovint retribucions elevades- només s'obren si es compleixen requisits addicionals als que tenen en compte típicament, com una formació adequada i la predisposició a la fina dura.
[...] La majoria dels avaluadors no només entenen que cada empresa té la seva cultura corporativa, sinó que a més té una personalitat específica, producte dels interessos típics i extracurriculars  dels seus integrants [...]. El candidat ha de respondre a les demandes tècniques de l'empresa, però també ha de posseir una personalitat i dedicar-se a unes aficions que s'adaptin al context.
[...] "Volem gent amb la qual estaríem a gust fora de la feina [...] té a veure amb l'actitud, no amb l'aptitud. [...] No és només que siguin intel·ligents, t'han d'agradar".
[...] les organitzacions d'elit tendeixen a tenir una cultura corporativa global. A l'hora de contractar candidats, en qualsevol lloc del món, existeixen elements objectius que es tenen en compte, com la possessió d'un títol en una universitat de prestigi o, per als aspirants demés edat, una experiència determinada, però tots ells acostumen a ser supeditats a tenir una personalitat que encaixi en la imatge de la companyia i en els hàbits dels seus empleats.
En el cas dels candidats més joves, l'exhibició de determinats signes culturals és imprescindible: en la mesura en què les aficions, les formes d'oci i la seva imatge estiguin relacionades amb la dels ocupadors, la possibilitat de ser contractat és més gran. [...] Els avaluadors afavorien les persones que encaixaven en els activitats extracurriculars típiques de la classe mitjana-alta i que només s'adquireixen a través d'una inversió perllongada de recursos materials i de temps per gestionar-les amb desimboltura.
Luis Jiménez, La qualitat essencial per ser contractat, La Vanguardia Diners, 6-03-2016.